Herman Brock Jr. (NL)

bluegrass

Herman Brock Jr. (NL)

Herman Brock Jr. (NL)

De Herman Brood van de bluegrass, wordt hij ook wel genoemd: Herman Brock Jr., een linkshandige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Terneuzen. In 2015 verscheen ‘The Old World’, dat hem veel lovende reacties uit de media opleverde, waaronder een viersterrenrecensie in de Volkskrant en een TV-optreden bij VPRO Vrije Geluiden. De daaropvolgende zomer speelde hij op Lowlands, Naked Song en andere grote festivals. 

Op 'The Old World' album liet Brock Jr. zich inspireren door verhalen van zijn vader en opa die ze hem als jonge jongen vertelden. Over Zeeuwen die in de jaren ’20 van de vorige eeuw met de boot naar Amerika gingen, op zoek naar een beter leven, en met veel geld terugkeerden. Met teksten over Zeeuwse legendes bracht hij een overzees ontstaan genre, dat in Het Beloofde Land met invloeden van door Europeanen meegebrachte instrumenten en volksmuziek was verworden tot bluegrass, in feite weer terug naar De Oude Wereld. 

Op ‘Devianto’ (mei 2022) is bluegrass weer het startpunt, maar worden invloeden uit breder muzikale windrichtingen toegepast. De liedjes zijn opgenomen in een basisbezetting van contrabas, akoestische gitaar, banjo, mandoline en viool - een line-up zoals voor het eerst toegepast door Bill Monroe en zijn begeleidingsband The Blue Grass Boys (waar het genre haar naam aan heeft ontleend) – maar met de hang (Zwitserse handpan), Ierse fluit, Bodhrán (Ierse trommel), Bouzouki (Grieks snaarinstrument), Cajón (Peruaans percussie-instrument), accordeon, trompet, kokosnoten en zelfs het gerinkel van zilveren guldens heeft Brock meerdere elementen uit de mondiale muziekgeschiedenis in zijn liedjes verwerkt.

Ondersteund door de beste bluegrassmuzikanten worden de albums van Herman Brock Jr. op het podium tot leven gebracht. Er wordt gepassioneerd gemusiceerd en de enthousiaste en vermakelijke presentatie maken de shows moeiteloos van begin tot eind boeiend.

Herman Brock Jr. (NL)

"Een heerlijke Nederlandse bluegrassplaat"

Volkskrant over 'The Old World' (****)

"De Zeeuwse held Herman Brock Jr. trotseert de regen in het bos. Of nee: verdrijft de regen met toffe uptempo bluegrass, country, rockabilly en bluegrass. Zeer vrolijkmakend"

Never Mind The Hype over het optreden op La Truite Magique 2015

"The Old World van Herman Brock Jr is een sensationeel goed album geworden. Ik herhaal, een sensationeel goed album!"

Altcountry.nl over The Old World