Christof van der Ven (NL/UK)

indiefolk / singer-songwriter

Christof van der Ven (NL/UK)

Christof van der Ven (NL/UK)

Een wonderlijk verhaal, dat van Christof van der Ven. Als vroege twintiger verliet hij het Brabantse plaatsje Handel en toog naar Ierland met de droom full time muzikant te worden. In de straten van Galway en met bandjes in de pubs aldaar is hij begonnen met spelen en ontwikkelde hij zich als muzikant. Later verhuisde hij naar Londen om zijn solocarrière serieus van de grond te tillen. Daar kon hij naast zijn werk als kok in een plaatselijk restaurant gaan toeren als support act van The Staves, The Boxer Rebellion en Bear's Den. In 2016 werd hij gevraagd om toe te treden tot Bear's Den, waarmee hij reeds op festivals als Glastonbury, Rock Werchter en Pinkpop speelde en meerdere internationale en overzeese tours langs grote zalen deed. Inmiddels verdeelt hij al enige jaren zijn tijd over het rondtoeren van de wereld als extra bandlid bij Bear’s Den en het uitbrengen van en live spelen met zijn eigen werk. 

Na de release van zijn uitstekend ontvangen debuutalbum ‘Empty Handed' in april 2018 verzorgde Van der Ven support shows in Nederland bij onder andere Joan As Police Woman, Nick Mulvey en Lisa Hannigan en deed hij een headline clubtour met band door Nederland.  De EP ‘Beneath The Ordinairy Load’ verscheen in de eerste helft van 2019, gevolgd door een tweede volwaardig album in september van dat jaar. ‘You Were The Place’ is opgenomen, geproduceerd en gemixt door Marcus Hamblett (Villagers, James Holden & The Animal Spirits, Bear's Den) en met muzikale bijdragen van een aantal goede vrienden van Van der Ven: Tommy Heap (Matthew & The Atlas), Jools Owen (Bear's Den), Tommy Sheen, Emma Gatrill (Matthew & The Atlas, This Is The Kit, Rozi Plain) en Andrew Stuart-Buttle (Lucy Rose, Rolo Tomassi). Een aantal van hen speelt ook bij Van der Ven in de band, met hen toerde hij kort na de release van ‘You Were The Place’ door Europa. De headline clubtour bracht hem in Nederland naar het Utrechtse EKKO. In april 2023 is met de EP ‘Haul’ voor het eerst weer nieuw werk verschenen.

"Een wonderlijk geheim, gestalte gegeven door vier uitstekende muzikanten die met bands als Matthew & The Atlas en Bear’s Den veel groter gewend zijn en dus véél beter zijn dan andere ‘debutanten’ die de trappen naar dergelijke bovenzaaltjes beklimmen. Dat geldt zeker ook voor Van der Ven zelf, die in al zijn vriendelijke onnadrukkelijkheid grote indruk maakte met zijn trefzekere, halfhoge zang, even beheerste als resolute gitaarspel en vooral met zijn veelzijdigheid als songschrijver." Volkskrant (****) over de show in Luxor Live

Christof van der Ven (NL/UK)