Benedict October (NL)

indierock

Benedict October (NL)

Benedict October (NL)

‘Insomnia’ is de eerste single van het nieuwe album ‘And Then The Ocean’ van Benedict October, het alter ego van de Amsterdamse songwriter, muzikant en filmmaker Martijn Smits. ‘Insomnia’ kan beschouwd worden als een eerste puzzelstukje van het album dat wordt prijsgegeven. De elf melancholische indiepop/-rocksongs op het album staan muzikaal op zichzelf, maar vormen inhoudelijk één geheel en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Het conceptuele karakter krijgt een multidisciplinaire extra dimensie met ‘Yesterday Is A Dream’, een zestien minuten durende visualisatie van het album. Deze korte film, die Smits maakte in samenwerking met Bowie Verschuuren, wordt op 24 oktober vertoond in LAB111 in Amsterdam. ‘And Then The Ocean’ is de opvolger van het zeer goed ontvangen debuut ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’ uit 2020 en verschijnt in het voorjaar van 2024.

Met ‘You Can Tell Me Nothing That Is Should’ (februari 2020) leverde Martijn Smits alias Benedict October een prachtig debuutalbum af. Het kreeg veel aandacht in de nationale media – onder andere van Parool, Telegraaf, NPO Radio 2 en 3FM – en met de wind in de zeilen speelde hij met zijn band een geweldige albumreleaseshow in een vol Zonnehuis in Amsterdam. De maand erop brak de coronacrisis uit, waardoor een vervolg geven aan zijn live carrière abrupt onderbroken werd. Tijdens de pandemie maakte de Amsterdammer een EP met daarop de bescheiden radiohit ‘Sweet Sister’. Ondertussen was live spelen nog steeds geen optie, dus besloot Smits om zich op te sluiten in zijn kelder en aan een nieuw album te gaan werken. Met ‘And Then The Ocean’ als indrukwekkend resultaat.

Was Smits op voorganger ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’ al zeer openhartig, op het nieuwe album durft hij zichzelf nog meer bloot te geven. Wat in aanvang een fictief epos had moeten worden met als thema de liefde na de dood, kreeg onverwachts een persoonlijke wending toen Smits' vader in het najaar van 2020 overleed. De fascinatie voor het onderwerp is te herleiden naar zijn jeugd. Smits, zelf slachtoffer van zinloos geweld, werd in zijn twintiger jaren vaker geconfronteerd met de dood dan de gemiddelde sterveling. Het proces van rouw maakte diepe indruk op hem. Het al dan niet delen van verdriet, liefde en angsten met vrienden en familie. Het ongemak, de herinneringen, de pijn; Smits zag er vaak ook schoonheid in, droeg dit met zich mee en verwerkte het muzikaal en tekstueel in twintig liedjes waarvan er elf op het album zijn beland. ‘And Then The Ocean’ is soms een theatraal maar des te meer persoonlijk boekwerk van wat oorspronkelijk kleine liedjes waren, die met hulp van producer Mark van Bruggen (onder andere Thomas Azier) vakkundig uitgewerkt zijn tot songs met een grootse sound, sterke hooks en refreinen die in je hoofd blijven hangen.

Benedict October (NL)

"Benedict debuteert met ’on-Nederlands’ sterk album"

De Telegraaf

"Smits’ eikenhouten stem doet soms denken aan die van Nick Cave"

Het Parool

"Een aanwinst voor de Nederlandse muziek. Wat is dit waanzinnig goed zeg!"

Leo Blokhuis op NPO Radio 2