Poor Man Richie (NL)

blue-eyed soul / americana

Poor Man Richie (NL)

Poor Man Richie is de nieuwe band van Derrick van Schie en Niels Verweij. Van Schie en Verweij maakten in de eerste vijf jaar van het huidige millennium deel uit van de Tilburgse rockband Wealthy Beggar. Daarmee speelden ze ruim 300 keer, met shows op onder andere Lowlands in 2001 en Pinkpop in 2004, en brachten ze een album en EP uit bij het gerenommeerde Nederlandse label Play It Again Sam. Van Schie maakte daarna een soloalbum onder de naam Dearhunter en voegde zich bij de americanabands Broken Sun en The Jaydees. Verweij bleef met Van Schie opnames maken in zijn thuisstudio. 

Inmiddels is er een jaar of twintig verstreken sinds hun eerste samenwerking, maar aan motivatie en ambitie voor een volgend muzikaal project geen gebrek. Met veel enthousiasme zijn Van Schie en Verweij in de eerste helft van 2020 aan de slag gegaan met wat zou uitgroeien tot ‘Your Mind Is Like Mine’. Het vertrekpunt van het album is duidelijk: Blue-Eyed soul zoals die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd gemaakt. Maar met invloeden uit rock, psychedelica en americana worden ook regelmatig zijpaden ingeslagen. In termen van referenties kun je denken aan Hall & Oates, Steely Dan, of meer actueel Young Gun Silver Fox en Parcels, maar ook aan Jonathan Wilson, Wilco en Radiohead.

Het songmateriaal op ‘Your Mind Is Like Mine’ is in de basis geschreven door Van Schie en verder uitgewerkt met Verweij. In een volgende fase werd het tweetal bijgestaan door Dave Menkehorst. Alleskunner Menkehorst drumde bij onder andere Sunday Sun, Vreemde Kostgangers en Sir Yes Sir en produceerde platen van onder andere Roosbeef, Helge, Roald van Oosten en Henny Vrienten. Bij Poor Man Richie vervult hij zowel de rol van drummer als producer. Daarnaast heeft met Maarten van Damme (Racoon, Wende, Drive Like Maria), Eva van Pelt, Alban Sarens (Sir Yes Sir) en Tom Sikkers (Wealthy Beggar, Brotherhood Foundation) een indrukwekkende stoet bevriende muzikanten medewerking verleend aan de opnames voor ‘Your Mind Is Like Mine’. 

800

"Een verzameling aanstekelijke, warme, fijne liedjes vol opgedane levenswijsheid, gegoten in een stijl die doet denken aan vervlogen tijden"

The Daily Indie over 'Your Mind Is Like Mine'