Calicos (BE)

indierock / americana

Calicos (BE)

Calicos (BE)

Twee jaar na de release van debuutalbum The Soft Landing breekt er voor Calicos (voortaan zonder ‘The’) een nieuw hoofdstuk aan, en dat gaat gepaard met een stevige make-over: drie van de zes bandleden zijn nieuw en met Peter Verstraelen Agency zit de band in België nu bij de booking agent waar o.a. ook labelgenoten Marble Sounds, Mooneye en Meskerem Mees onderdak hebben. In Nederland natuurlijk nog steeds bij Harvest Music.

The Soft Landing had in 2021 al bewezen dat (The) Calicos met hun indie americana een plek hebben in het Belgische muzieklandschap. De plaat werd enthousiast ontvangen door pers én publiek, en had een jaar eerder met single ‘Nova’ ook al een dijk van een hit opgeleverd, die zowel op StuBru als Radio 1 werd grijsgedraaid. Live stond het zestal elke keer als een huis, met het herkenbare hemelse stemgeluid van frontman Quinten Vermaelen als kers op de taart. De belofte van hun triomf op Humo’s Rock Rally van 2018 was toen al helemaal ingelost.

Hoe klinkt de ‘nieuwe’ Calicos dan? Anders, maar toch ook weer niet helemáál anders. Hoewel de sound wel wat opschuift naar de alternative van een Sharon Van Etten of Kurt Vile, verloochent de band haar signature alt/country-sound niet. Vergelijkingen met Jonathan Wilson en – misschien nog het meeste van al – The War On Drugs blijven overeind, en voeg daar gerust de epische jaren 80 poprock van levende legende Bruce Springsteen aan toe. Luister maar naar de gloednieuwe sprankelende single ‘Comedown’, een portie uitbundige alternatieve americana: raampje naar beneden, arm naar buiten, volume helemaal naar rechts en lekker cruisen, dát gevoel.

Zo cruisen Calicos dit jaar naar album nummer 2, dat in het voorjaar van 2024 zou moeten arriveren. Als ‘Comedown’ een voorbode mag zijn van alles wat er de komende maanden nog volgt, zal het ons niet verbazen mochten Calicos dé Belgische verrassing van 2023 worden.

Calicos (BE)

"Nu is er dat debuut dat áf klinkt en vol staat met mooie trage liedjes waarin nog maar eens te horen is hoe mooi Vermaelen kan zingen"

OOR

"Klasse debuut van het Antwerpse combo dat een perfecte landing maakt na een onberispelijke vlucht"

Written in Music

"De hooggespannen verwachtingen worden waargemaakt"

Krenten Uit De Pop